keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Suunnitelmat toteutukseen

Varsinainen ratsastus kentällä ei kuulu vahvuuksiini. Välillä koen olevani innostuneempi ja tällöin käymme usein kentällä ja tehtävät tulevat sen mukaan, miltä hevonen tuntuu ja joskus on kieltämättä tilanteita, missä ennakoimattomuus näkyy myös hevosessa. Useinkin ratsastukseen liittyy turhautuneisuus. Nyt yritän lähestyä tilannetta toisella tavalla. Tehdä ratsastussuunnitelman etukäteen ja katsoa, onko tämä tapa minulle parempi. Toiset osaavat ratsastaa ilman ennakkosuunnitelmia, mutta minulle ennkkoon mietityt tehtävät voisivat antaakin enemmän ja ratsastsus ei olisi sitä hetkessä olemista, vaikka ratsastus lähteekin siitä, että seurataan hevosen reakointia, onko kuolaimella, reakoiko pohkeeseen jne.

Joten maanantaina olin laittanut omaan vihkooni jo etukäteen ns. suunnitelman, mitä haluan tehdä, mitkä ovat tavoitteet ja miten onnistun toteuttamaan. Halusin ottaa puomit mukaan harjoitukseen, sillä niistä on vaihtelua ja virkistystä tehtäviin. Laitoin neljä puomia vasemmalle pitkälle sivulle noin parin metrin etäisyydelle uralta. Ensimmäisen ja toisen puomin väliin tuli pidempi väli, pari puomia lyhyellä välillä ja tämän jälkeen taas pitkä väli. Ensiksi oli tarkoitus mennä puomit ravilla ja sitten ottaa harjoituksena niin, että viimeisen puomin jälkeen laukannosto. Halusin harjoitella siirtymisiä ja reakointia pohkeelle sekä taipumista. Ei siis kovin vaikeita tavoitteita, mutta siirtymisissä on aina parannettavaa.

Kentällä ratsastuksen jälkeen jalkojen kylmäystä järvellä. Nyt sain otettua selästäkäsin kuvan kun oli satula alla. 
Päästyämme kentälle huomasin Tuikun olevan ns. tyhjä kuolaimelle. Aloitin käynti- pysähdys harjoituksilla pitkillä sivuilla. Alussa toki kevyttä ravia, käyntiä lämmittelyyn. Mutta harjoitukset aloitimme ed. harjoitteella. Siirryttyämme raviin, huomasin Tuikun kovin kiireiseksi, vauhtia ravissa oli ja halusin rauhoittaa tahtia hitaammaksi. Tähän ei tule aivan heti toivottua vastausta, tätä pitäisi harjoitellakin enemmän. Harjoittelimme taas siirtymisiä käynnistä raviin ja siitä käyntiin. Teimme suunnanvaihtoja, jotta saan tasaisen kuolaintuen, reakoimaan sisäpohkeelle. Vähitellen tuntuma oli tasaisempi ja ympyrän kaarilla vaadin jo taipumista. Otimme mukaan puomit ja ne menivät hyvin, aloin lisäämään puolipidätteitä lähestyttäessä puomeja, jotta saan tahtia rauhallisemmaksi ja tässä onnistuttiin. Vaihdoimme suntaa ja teimme voltit aina ristikkäisissä päissä kuin puomin lähestymissuunta oli. Volteilla halusin herkistää pohkeelle paremmin, saada Tuikkua taipumaan ja pyöristymään. Näillä harjoitteilla meno vaikutti hyvältä ja kun saimme puomeille mukaan viimeisen puomin kohdalla laukannostot, oli näiden kanssa parannettavaa. Aluksi laukannostoon ei reakoinut heti puomin jälkeen vaan pari askelta ja nosto. Sekä oikoi uran sisäpuolelle. Tähän taas korjausta. Se mikä oli parasta näissä harjoituksissa lopussa, sain raviin pidennettyä askelta ja lisättyä tahtia selkeästi. Tuikku kulki kuolaimella ja kun pääsimme hyvin onnistuneeseen lisään, lopetin tähän. Lopuksi ravia löyhin ohjin ja siitä sitten järvelle jalkoja kylmäämään. Olin tyytyväinen ja kokemani perusteella aion toteuttaa tätä seuraavankin kerran. Minulle tämä sopisi hyvin. 


Tuikku on päässyt myös totuttautumaan laidunruohoon. Sille olisi tulossa laidunlauma kahdesta tammasta. Laidunkausi alkaa kesäkuussa ja jos näyttää siltä, että yöt ovat vielä varsin kylmät, jää laiduntaminen myöhäisemmäksi. Tämä on talli, missä selvästi kuunnellaan hevosia ja omistajaa. Jokaisella tallilla on omat sääntönsä ja niihin olen sopeutunut. Tilanne on toki minulle uusi, sillä nyt koen hieman hämmentäväksi sen, että asiakkailta kysytään heidän toivettaan laiduntamisesta. Kun normaalisti pikkutalleilla tehdään kuten on tallilla tapana ja poikkeamia ei ole tai sitten on etsittävä talli, missä omistajan toiveisiin vastataan. Meillä oli Tuikulla tarhakaveri, mikä on myös kiltti ja ed. kaverin kanssa se tuli jahdatuksi. Kuinka kävi Tuikun kanssa. Pari viikkoa meni suht hyvin, mutta nyt Tuikku tuli jahdatuksi. Itse olisin voinut odotella vielä pidempään, vaikka näinkin, että miten kaveri jahtasi Tuikkua jos se oli tulossa portille tms. Kaveri halusi pitää Tuikun tietyssä paikassa tarhaa. Mutta tallimestari huomautti, että pitäisiköhän ottaa Tuikku pois ja olin samaa mieltä sekä huojentunut. Syksyllä sitten laidunkauden jälkeen koetetaan tamman kanssa yhteen jos näistä tulisi tarhakaverit.


Tiistaina kävin Tuikun kanssa aamupäivällä ratsastamassa. Aluksi mietin kärryttelyä, mutta päädyin ratsastukseen ja lähdimme metsiin sekä hiittisuoralle. Hiittisuoralla harjoittelin väistöjä ja Tuikkuhan toki ennakoi ja ajatteli, että pääsee juoksemaan. Mutta ei. Tällä kertaa halusinkin rauhallista menoa, hieman harjoitusta. Tahdin hidastusta. Eikä ollut helppo tehtävä, saada hidastamaan tahtia kun alla oli kiirehtivä heppa. Mutta vähän siihen suuntaan ja liian kiireisen tahdin kera väistöt eivät suju ihan niin hyvin kuin pitäisi. Hiittisuoralla huomasin, miten Tuikku ottaa kiiinni vasempaan kuolaimeen. Mietin olenko itse liian kiinni ohjissa ja varmasti tämä on syynä. Vaikka yritän kuinka tiedostaen pitää käteni vakaana, kyynärkulma, kädet sivuilla niin siltikin se viimeinen rentous puuttuu. Kun otimme mukaan ravia, huomasin Tuikun haluvan venähtää pitkäksi, mutta en päästänyt. Hiittisuoralla ei tullut tähän sitä jännittymistä, miten yleensä kentällä käy. Jännittyessään ravi muuttuu niin passimaiseksi, mutta täällä ravi pysyi, mutta huomaan Tuikun hieman jännittyvän, silti tahti pysyy edelleen. Ja tämä on mielestäni hyvä suunta. Tuikun mieli pysyi koossa. Annoin tämän jälkeen sen mennä pidempänä ravissa ja taas lyhennettiin askelta lyhentyi Tuikkukin. Lopuksi pari vetoa laukkaa, jotta saa selälle rentoutusta. Ja mikä parasta tämän kerran jälkeen pääsi Tuikku jo iltapäiväksi laitumelle. Töiden jälkeen illalla kävin vielä Tuikun hieromassa laitteella. Ja se on mukava. Karsinassa minua odotti varsin väsynyt hevonen, jolla oli lievästi sanottuna turvotusta iltapäivälaiduntamisen jälkeen. Oli siis saanut vihreää reilusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tulevat esiin tarkistuksen jälkeen.