maanantai 26. syyskuuta 2016

Parin viikon kuntoutus

Me olemme kävelleet, ensimmäisen viikon menin maasta käsin ja osteopaatin vierailun jälkeen meninkin ensimmäistä kertaa selkään vasta perjantaina. Ja hyvin on mennytkin, Tuikku on ollut rauhallinen. Lauantaina meninkin ohjasajaen, sillä halusin vielä olla hieman varovainen Tuikun selän kanssa ja antaa sille vielä lepoa. Ohjasajo menikin mukavasti, menimme metsäreittejä ja poluilla menin takaa ja isommilla teillä takaviistosta. Sain myös seurattua Tuikun jalan liikkeitä ja oikea takajalka aavistuksen kiertää ulospäin etenkin jos on irtosoraa. Kiertäminen on voimakkaampaa, mitä pehemeämpi pohja on ja jos on vielä altarullaava pohja. 


Sääthän ovat olleet hienot. Olen tykännyt mennä näin rauhallisesti ja suunnitelmissa onkin pitää suht rauhallista tempoa ja saada takaosaa vahvistumaan. Ja siihen pyritään mäkiä menemällä, peruutuksilla ja jätetään kokonaisuudessaan pois kentällä ratsastus. Tuikku on selvästi pitänyt liikkumisesta. Sunnuntaina mentiin maastoon taas Bambin kanssa ja nämä ovat hyvä parivaljakko keskenään. Olen laittanut nyt karvasatulan ja se on ollut todella hyvä näihin rauhallisiin käyntilenkkeihin. 

Tuikku liikkuu hyvin. Liike tulee läpi selän, tosin eilen oli Tuikku hieman laiska, mutta kotiinpäin tullessa askel kummasti reipastui. Teimme mäkinousuja ja menimme siihen tahtiin, mitä Tuikku vetohevosena kulki. Olen nyt laittanut linimenttiä jalkoihin. Ja ostanut myös parjattua speedwayta, mutten käytä sitä samoin kuin raviammattilaiset sen kanssa tekevät. Tänään lähdimme maastoon. Meitä oli kolme ratsukkoa ja laitoin taas karvasatulan. Tuikku oli vetohevosena ja kulki alusta lähtien reippaasti ja hyvällä kuolaintuntumalla. Tuikku otti tuntuman tasaisesti vastaan eikä sitä siihen tarvinnut houkutella, ei tehdä mitään vaan automaattisesti tuntuma oli jo hyvä. Ja käveli hyvin. Olin tosi tyytyväinen. Piikitys on saanut poistettua selästä jännityksiä ja se näkyy Tuikun liikkumisessa. Kuljimme peltoja pitkin, hiittisuoraa ja tulimme peltoreitille, missä vasemmalla puolella on heinärullakot. Näiden kohdalla Tuikku hieman on varautunut ja nyt se säikähti jotain. Tapahtumat etenivät niin nopeasti, etten oikein kerennyt reakoimaan mitenkään. Tuikku tippui polvilleen ja siinä ei ollut mitään tehtävissä. Oikea takapolvi jäi suoraksi taakse, se ilmeisemmin hakautui eli jäi kiinni, minkä on saanut aikaiseksi säikähdys. Ilmeisesti on yrittänyt hieman väistää, mutta polvi lukittunut. Tätä ei olekaan käynyt pitkään aikaan. Mutta kyllähän se toki yllätti. Eikä Tuikku tuntunut kivuliaalta. Ei ontunut, mutta tullessamme tallin hiekkatielle, huomasin sen selästä käsin hieman varovan, joten tulin alas ja katsoimme liikettä. Ei ontunut. Niin hyvin päästiin etenemään ja yksi äkillinen säikähdys ja takapolven lukkiutuminen.  Kuvissahan oikeassa takapolvessa ei näkynyt mitään, mutta löysyyttä siinä voi vielä olla ja nyt vain yritetään saada liikkumisen kautta parannusta aikaan.

 


Liikutuksen jälkeen kylmäystä ja laitoin nyt ensimmäistä kertaa speedwayta. Tätä menetelmää käytetään yleisemmin ravipuolella takapolvivaivojen hoitoon. Kyse on ns. stimuloivasta aineesta, vähän samankaltainen toimintamekanismi, mitä käytetään ihmisillä kun halutaan vähentää hiustenlähtöä. Pyritään stimuloimaan pintaverenkiertoa, millä olisi vaikutusta lihaksen toimivuuteen. Mehän olemme tallilla, missä on myös ravipuolen ammattilaisia, joten tällä hetkellä saan paljon ohjeita, miten toimia takapolvivaivaisen kanssa. Ohjeita saan myös ratsupuolelta. Joten yritän luovia näiden ohjeiden viidakossa ja löytää meille ne hyvät keinot, miten voisin liikkumisella edesauttaa toipumista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tulevat esiin tarkistuksen jälkeen.