lauantai 12. elokuuta 2017

Pilatesratsastustunti ja raviratapäivä

Torstaina meillä oli Lohjan raviradalla kunnan valtuustolle ja päättäjille suunnattu päivä. Meitä oli aika iso joukko vapaaehtoisia valmistelemassa päivää ja se onnistuikin hyvin. Päivä oli organisoitu hyvin ja paikalla mukavasti ihmisiä, ravihevosia, ratsuhevosia, montehevosia. Jari oli kuvaamassa tapahtumaa ja editoikin ihan kattavan videon päivästä, mistä tulee ilmi, mihin tapahtumalla pyritään. Ja kirsikkana kakun päällä olisi yleisötilaisuus syyskuussa, tarkoitus ratsastaa suomenhevosilla kaupungilla ja tähän aiomme tallin suokeilla lähteä mukaan. Katsotaan mitä saadaan yhteisillä voimilla aikaiseksi. Saammeko pitää raviradan se selviää tulevaisuudessa.Tuikku on ilmoitettu matkaratsastuskisoihin, mutta käytännössä voi sattua kaikenlaista tässäkin välissä. Joten tavoite on asetettu. Eli kisoihin mennään jos siihen asti päästään terveenä ja toimintakykyisenä. Ja Tuikun loma loppui eilen pilatesratsastustuntiin. Se olikin mukava, siinä pääosassa on ratsastaja, hevonen on ikään kuin matto alla, mitä voimistelija käyttää. Aloitimme mielikuvista, ensin piti mennä käyntiä uraa pitkin. Keskittyä itseensä, mennä niin löyhin ohjin kuin se hevosen kanssa on mahdollista. Uraa kiertäessä tuli keskittyä hengitykseen ja omaan kehoon varpaista päähän saakka. Tunnustella, miltä liike tuntuu. Ja kun tätä oli tehty pari kierrosta, menimme keskelle, missä ohjaaja kyseli tuntemuksiamme. Yleensä alussa hengitys on pinnallista, paikat hieman jäykät jne. Teimme myös harjoituksia paikaltaan ja tämä oli sangen haastavaa, sillä Tuikkua häiritsi ympärillä parveilevat paarmat. Uraa pitkin käyntiä mennessä tuli kiinnittää huomiota myös jalkoihin, miten ne ovat jalustimissa, miltä liike tuntuu ja nämä kaikki kerrottiin ohjaajalle. Minulla oli tuntemus siinä, että painopiste tulee enemmän oikealle jalustimelle, ikään kuin vasen jää tyhjäksi.

Ensimmäistä uraa kiertäessämme Tuikku nyyskähti täysin yllättäen polvilleen, pysyin hyvin selässä ja tästäkin ohjaaja huomautti, että minulla on hyvä kehonhallinta. Kiitos Jepan ratsastustuntien kurin :D. Hänen oppinsa vielä tallella. Saman teki myös tunnin jälkeen kun menimme Huhtasaarentiellä, aivan yllättäen. Ja tämä voi johtua kraniosakraalihoidosta, missä selän liikkuvuutta ja etenkin selkäydinnesteenkiertoa parannetaan. Voi olla jälkiseuraamus, mikä ei ole huono vaan se, että kehossa on tapahtunut ilmeisesti kireyksien poistamista ja ötökät sekä refleksinomainen reaktio etuosan liikkeeseen kun paikat on saatu avattua. Täytyy seurata tietysti.

Harjoittelimme myös alaosan liikkuvuutta. Aloitimme harjoitukset siten, että otimme jalat pois jalustimilta. Jalka rentona, nilkka rentona. Nilkkaa tulisi kiertää ympyrää molempiin suuntiin. Tässä harjoituksessa huomasin, että liikerata oikeassa nilkassa on vaillinnainen ja vasen pyörii paremmin. Jalka ei saanut jännittyä. Seuraava harjoitus olikin lonkkien avaaminen. Tässä kohden liikkeen tulee lähteä lonkista, ei reisistä. Lähdetään kiertämään lonkkaa ulospäin ikään kuin ympyrällä, istuinluut paikallaan molempiin suuntiin. Tehtävä ei ollut helppo, sillä siinä tuli helposti kierrettyä reisistä kuin lonkasta. Kolmas harjoitus oli lonkkien nosto ja edelleenkin jalka rentona, lonkasta nosto niin korkealle ylös kuin voi polvi koukistuen. Ja sitä huomasi, miten vaikeita nämä liikkeet lonkissa ovat. Minulla on oikea lonkka selvästi hankalampi puoli. Neljäs harjoitus oli nostaa jalka hevosen kaulan yli siten, että istuinluu on paikallaan, ryhti suora ja vähän painaa yläosan kehoa eteenpäin. Olikin hankala liike ja lonkanseutu on se kirein kohta ainakin itsellä. Tämän jälkeen lähdimme käyntiin, nyt piti kuullostella, miltä itsestä tuntuu. Omalla kohdallani koin hengityksen olevan rauhallisempaa, pidempää. Mielenkiintoista olikin havaita, että tuntemus alajaloissa oli pehmeä, rento ja veri tuntui kiertävän hyvin. Painopiste tuntui hyvältä, päkiät jalustimilla ja jalka tuntui pysyvän hyvin paikoillaan, ei tarvinnut jännittyä eikä jännittää mistään. Pidin tunnista ja tätä aion kokeilla toistamiseen. Sillä tällä tunnilla keskitytään ratsastajaan ja hevonen pääsee vähemmällä ja minusta ainakin tässä vaiheessa tuntuu siltä, että tämä sopii erinomaisen hyvin molemmille.😃 Sain hyvää palautetta kehon käytöstäni ratsastuksessa, mukaudun hyvin hevosen liikkeeseen, mutta pään asennosta tulikin huomautusta, katseeni harhailee välillä alas, ylös. Joten minun tulisi pitää katse suoraan eteenpäin. Paikallaanolo harjoitukset hevosen kanssa olivat hyviä ja näitä aion myös jatkaa kotonani saadakseni lonkkiini liikkuvuutta ja joustoa. Tästä on varmasti apua ratsastuksessa.

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti saatte pitää tuon raviradan käytössänne entiseen malliin! Kyllä sitä täälläkin tuollaiselle olisi käyttöä ainakin juuri varsan kanssa. Tänään ollaan illemmalla lähdössä ensimmäistä kertaa tuonne tielle ja voin kertoa, että hieman huolettomammalla mielellä sitä lähtisi jonnekin, missä ei tule autoja vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ravirata on ollut hyvä paikka varsan omistajille, nuorille hevosille, ratsukoille ja siellä ovat päässeet treenaamaan niin ravurit, matkaratsastajat, monteratsastajat, kouluratsukot. Turvallisesti aitojen sisällä. Ja siellä käy myös ihan työkseen ravia ajavat ja jos rata lakkautetaan, loppuu näiltä elinkeino. Turvallinenhan tällainen rata on ja huoletta voi mennä lujaakin eikä tarvitse arkailla tuleeko autoja tms. ajoneuvoja vastaan. Pitää vain toivoa, että rata vielä säilytettäisiin. Sitä ainakin yritämme yhdessä. Ja onhan tässä projektissa päässyt tutustumaan moniin uusiin harrastajiin / ammattilaisiin.

      Poista

Kommentit tulevat esiin tarkistuksen jälkeen.