torstai 7. syyskuuta 2017

Maastossa kärryillä ja ratsain

Tuikun kanssa olemme menneet taas reippaasti. Tiistai oli Tuikun vapaapäivä. Maanantaina kävimme kärryajelulla, tuulikin reippaasti, mutta siltikin hienosti toimittiin. Ja syksy on saapunut, sen ainakin huomaa Tuikusta. Se on reipas ja menevä. Viljasiilokin ohitettu mallikkaasti vireydestä huolimatta, vaikka pitikin melkoista meteliä. Kärryajelukin meni mukavasti ja toivoisin, että tulisi kunnon aallokot, tuulisi reippaasti ja voisin olla Tuikun selässä, katseltaisiin laineita. Laineiden koviin ääniin Tuikku hieman reakoi, mutta pysyy järkevästi mukana. Ja näinä parina tuulisena kertana olen saanut haistella järven tuoksuja, kuunnella aaltojen ääntä kun ne rantaan päätyvät. Se voimakas tuuli ja aallot, hieman kosteutta mukana. Siinä on vapautta, katsella järvelle kasvot kohti tuulta ja hevonen rauhallisena alla. Kärrylenkki oli reipas sisältäen käyntiosuuksia. Edellisenä päivänä olimme kentällä, teimme ensimmäistä kertaa ihan töitä. Mutta uralla, muutamia isoja ympyröitä. Olin laittanut  puolikaarelle puomeja, joita ravissa ylitimme kumpaankin suuntaan, erityisesti vasempaan kierrokseen yritin saada työskentelyä enemmän. Sen verran huomaan, että Tuikku ei jaksa kokoavaa työskentelyä kovin pitkään, väsyy, sillä siihen vaadittavia lihaksia ei juurikaan ole kun olemme maastoilleet pääasiassa. Työskentelyjakson jälkeen on annettava palautua käynnissä, venyttää itseään pitkälle alas ja tämän jälkeen voi taas jatkaa. Pienissä osissa.

Tänään lähdimme maastoon. Pihattoon on tullut uusi kaveri ja Tuikku on sitä kohtaan ollut varsin ystävällinen. Billykin on uuden kaverin kanssa ystävällinen kuten oli Tuikunkin kanssa kun se tuli pihattoon. Koko lauma oli eilen vireä, kaikilla tuntui olevan puhinaa ja virtaa. Otin Tuikun ja sieltähän se tuli tyytyväisenä. Huomasin kuitenkin, että pientä pörinää oli Tuikussa. Syksyn viilenemisen myötä osittain ja muutakin, mitä nähtävästi oli kaikilla muillakin laumassa. Sää oli jälleen kerran hieno, pilvihattaroita taivaalla, ei kuitenkaan kylmää kun oli sopiva vaatetus. Laitoin Tuikulle satulan ja suitset, mietin jo rennompaa maastoilua, mutta sen verran virtaisa oli, että päädyin normaalisettiin. Ja tällä kertaa maastoillessa tulikin jännäkakkoja pariinkin otteeseen ja vaikka on uuden sadon heinää jo syötössä, on Tuikun vatsa priimaa. Ensimmäisen paalin aikaan reakoi päivän pari, mutta nyt on jo kuivia palleroita samoin ne jännäpallerot. Tuikulle varsin sopivaa ja hyvää heinää. Kaikkeen on Tuikku ollut tyytyväinen ja onhan tämä näkynyt koko ajan sen olemuksesta ja "onnenlantitkin" sen osoittavat vai miten se vanha hevoskansa sanoikaan... On tämä ollut hyvää aikaa molemmille💕.


Syyskuun lopussa on Lohjalla matkaratsastuskisat. Niihin yritämme päästä. Matkana Taso 1 ja kaksi vaihtoehtoa: reitit 27 km ja 18 km. Valitsemme jälkimmäisen. Ja nyt toivon mukaan olisi jo ns. oikeita maastopätkiä paremmilla pohjilla. Tuikun kunto on hyvä ja siitä oli osoitus myös eilinen maasto. Teimme reippaan maastolenkin, sillä Tuikku oli niin vireä. Juostiin Rauhalan mäki ylös, vauhdilla ja virtaa oli. Ajattelin, että siihen hyytyy Tuikku, mutta ei. Virtaa riitti. Ravasimme ja laukkasimme. Hyvää kestäväisyyskuntoa, myös intervalliosuuksia ja palauttelua. Minulla on myös stetoskooppi, millä kuuntelen palautumissykkeet. Olisin kiinnostunut myös oppimaan lisää, etenkin hevosen lihaskunnon harjoituksista muutoinkin kuin perusteet, mitä tuli matkaratsastuskursseilta. Miten yhdistää monipuolinen liikunta, millä saisi parannettua hevosen suorituskykyä, kestäväisyyttä ja sekä nopeutta. Näihin perehdyttiin myös käymälläni kurssilla ja harjoiteohjeetkin niihin saimme. Tärkeintähän on huomioida hevosen palautus ja vapaapäivät. Haluaisin vielä päästä luennolle, missä käsitellään eri harjoitusten vaikutusta lihaksiin, miten saada parannettua selkälihaksia. Onko kestäväisyysharjoittelussa hyvä yhdistää ajotreeniä, miten siitä hyötyy ratsastuksessa. Miten huomioida rasituksesta aiheutuvat riskit ja välttää rasitusvammat, mitkä voivat tulla vääränlaisesta harjoituksista jos palautuspäivät ja lomat jäävätkin liian vähäisiksi eli osata pitää harjoitusmäärät sopivina. Entäs lihashuolto? Vielä olisi halua oppia lisää, ymmärtää enemmän ja saada tietoa. Ei pintapuolisesti vaan jo vähän syvällisemmin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tulevat esiin tarkistuksen jälkeen.