tiistai 17. huhtikuuta 2018

Esteitä


Tässä on menty taas vauhdilla eteenpäin. Tarkoitus on ollut kirjoittaa jotain tännekin, mutta olen jättänyt ja yrittänyt työstää, mitä olisi kerrottavaa. Tuikulla on alkanut käymään tuttu vuokraaja ja heillä on mennyt oikein hyvin. Viime viikolla en käynyt kolmeen päivään tallilla, sillä töitä oli taas sen verran, että keskityin niihin ja tämä viikko on tällainen kevyt palautusviikko ja tervetullut vapaaviikko. Tuikun kanssa olen maastoillut ja yllätys, yllätys; tallinpitäjä piti meille estetunnin ja osallistujia oli kolme. Reilu vuosi takaperin en olisi osannut siihen tilanteeseen nähden edes uskoa, että minulla olisi alla toimiva hevonen, minkä kanssa kaikki tuntuu helpolta. Hyvältä Tuikku on vaikuttanut ja meidän estetunti sujui hyvin, Tuikulla oli yritystä. Meitä tosin yhdistää Tuikun kanssa into ja hosuminen. Vauhtia eteen ja ylitys kun pitäisi muistaa tiet ja ei tehdä liian vaikeaksi hevoselle esteen ylitystä vaan pyrittävä pitämään tiet sopivina hevoselle.

Lihaksistoltaan Tuikku vaikuttaa myös hyvältä. Ja Tuikun kanssa on vain mennyt niin mukavasti. Lauantaina lähdimme Tuikun kanssa kärryajelulle ja otimme tammavarsan mukaan käsihevoseksi. Minä ja kaksi hevosta. Hyvin meni, tammavarsa tuli mukana ja laitettiin riimunaru koppisten sivuputken kautta ja pidin loppupään koppisten pohjalla pitäen riimunarun päätä jalkojen alla. Suurimmaksi osaksi menimme käyntiä, mutta otimme myös ravipätkiä. Autokin tuli vastaan ja senkin ohitus sujui hyvin. Ravipätkillä oli tammavarsalla intoa, sehän olisi niin mielellään mennyt lujempaakin, mutta Tuikku pysyi siinä vauhdissa, mitä pyysin. Veimme tammavarsan pihattoon ja lähdimme Tuikun kanssa kaksin ajelulle. Ja tällä kertaa jo heti raviin, Tuikku oli reipas, ravattiin lähes koko pätkä ohi siltarummun ja siitä eteenpäin. Kotiinpäin palatessa Tuikusta löytyi virtaa ja nyt vauhdit alkoivat olemaan jo sitä luokkaa, että tuntumalla oli pidettävä, jos annoin vähän löyhää, otti Tuikku kiihdytystä kunnolla ja minun oli pidäteltävä, sillä nyt ei ollut kyse mistään vauhtipätkästä vaan tällä kertaa jo Tuikku halusi mittailla miten lujaa voi rantaboulevardia pitkin päästä ihan tosissaan. Nyt jouduin pidättämään jo kunnolla ja Tuikku hidasti, mutta toistamiseen sillä olisi ollut menohalua. Olin toki tyytyväinen, että hevosesta löytyy virtaa, mutta ihan niin lujaa en kärryillä autoteillä anna mennä, vaikka hevonen siihen itse kovin pyrkisi.

Sunnuntaina oli tallin irtohypytyspäivä ja siihen osallistuikin aika moni hevosista. Tuikkukin, jonka otsatukan ja harjan letitin kyseistä tapahtumaa varten. Karvanlähtöä on edelleenkin runsaasti, sitä onkin riittänyt. Meillä on ollut Tuikun kanssa omat tapamme. Kun haen Tuikun pihattotarhasta, annan sen tulla portista ulos ja siitä se tallustelee suoraan kuivaheinäkasalle syömään. Tässä vaiheessa laitan sille riimun päähän ja saa syödä jonkin aikaa heinää ennen kuin lähdemme satuloimaan. Ja hoikistunut Tuikku on mukavasti, sen lihavuuskunto alkaa olemaan sopivissa mitoissa ja kovin paljon ei enää ole pudotettavaa. Kylkiluut alkavat tuntumaan  eikä muutoinkaan vaikuta enää ylipainoiselta, pyöreyttä vielä löytyy. Tiukassa on painonpudotus hevosella. Mutta nyt Tuikku alkaa olemaan siinä painoluokassa, missä se on normaalistikin ollut. Ja tämä näkyy myös vireydessä positiivisesti. Kaiken kaikkiaan Tuikku voi hyvin edelleenkin.

Maanantain Tuikku sai pitää vapaansa ja tänään lähdimme maastoon. Tällä kertaa laitoin Tuikulle rungottoman satulan, sillä keskiviikkona on taas vuokraajan vuoro. Ja tarkoituksella teimme kevyen maaston, sillä pari päivää on Tuikulla edessä raskaampaa työntekoa. Torstaina olisi taas sovittu estetunti, missä Jari on mukana kuvaamassa. Meitä on jälleen kolme ratsukkoa mukana, joten hevosillakin on mukavaa. Etenkin Tuikku tuntuu innostuvan orin seurasta ja tahtoisi mielellään pistää juoksuksi. Sen mielestä kun kentällä on tarkoitus asiat ratkaista juoksemalla mahdollisimman reippaasti. Tuikku ottaa työnteon niin tosissaan ja esteisiin se suhtautuu hyvinkin vakavalla työmoraalilla, yli mennään. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tulevat esiin tarkistuksen jälkeen.