maanantai 9. huhtikuuta 2018

Suoristusta, maastoilua ja kärryilyä

Kyllä me olemme Tuikun kanssa tehneet nämä kaikki kolmena päivänä. Tai siis Tuikku. Tuikkua on "suoristettu" tiistaina, maastoiltu keskiviikkona ja torstaina käytiin kärryajelulla. Perjantai oli Tuikulla vapaa. Ja urakoinut Tuikku on ahkerasti. Heinääkin on saanut, vaikka lakanoitaan on välillä päätynyt syömään. Eilen tulin tallille iltapäivästä noin klo 16 aikoihin ja juuri saivat heinänsä. Annoin sillä aikaa Milenkalle nappulansa, siivoilin tarvikkeita ja kun oli kulunut vajaa tunti menin hakemaan Tuikun. Heiniä oli vielä siellä täällä jäljellä ja seisoin portilla, ahmattini tuli heinäkasan viereltä omaehtoisesti portille ja halusi lähteä töihin. En hävinnyt heinäkasalle :).


Tuikulla on helppoa, ruoka tuodaan eteen ja jos heinä loppuu voi jatkaa "lakanoiden" syömistä.
Tiistaina olikin pitkästä aikaa Tuikun tuttu vuokraaja ja nyt on taas tauon jälkeen tarkoitus, että hän alkaa ratsastamaan Tuikulla säännöllisesti. Ja menivätkin mukavasti. Olipa kiva seurata, tosin en kovin kauan kentän laidalla ollut kun piti säätää rungotonta satulaa, mihin laitoin etukaareen täytettä. Siinä menikin aikansa kun sai kaaren paikalleen ja vetoketjun kiinni. Keskiviikkona kävimme Tuikun kanssa maastoilemassa ja Tuikku oli reipas. Omaehtoisia pätkiä halusi  mennä reippaammin ja annoin mennä. Halusi laukata niin mielellään ja annoin ohjaa, huomasin pukintapaisen, mutta pehmoisen. Pää oli alhaalla, joten jos olisi halunnut kunnolla pukittaa, olisi siihen ollut mahdollisuus, mutta selkeästi pukki oli tarkoitettu leikkisäksi ja hieman kujeilevaksi. Minä todella pidän maastoilusta, tämän takia päädyin siihen, että jonkun muun on hyvä mennä Tuikulla sileällä, siihen minulla ei kovin mielenkiintoa riitä ja toisaalta on hevosen kannalta parempi kun sen tekee osaava ratsastaja. Mutta ns. tehtäväradan suorittaminen on mukavaa ja se voikin olla varsin hyvä tapa tehdä kentällä yhdessä asioita, mielenkiinto ja keskittyminen riittää kun työskentelyä: pysähdystä, väistöä, peruutuksia, taivutusta jne. tehdäänkin radan yhteydessä. Minusta Tuikku soveltuu hyvin tämän kaltaiseen tehtäväradan suorittamiseen. Siinä se vaikuttaisi olevan sangen hyvä.

Kaverukset
Kärryajelua torstaina, tarkoitus oli laittaa mäkivyöt koppisten kanssa, mutta aisalenkit olivat liian alhaalla ja niiden säätäminen ei onnistunut minulta. Paksu nahka ja ajan patinoima, vaatii enenmmän voimaa kuin minulla on. Joten laitoin normivaljastuksen ja päästiin liikkeelle. Tällä kertaa tarkoitus olikin mennä hieman kevyemmin. Toki hölkättiin, otettiin hieman ripeämpää vauhtia ja käyntiosuuksiakin matkan varrelle. Säiden puolesta tiet alkavat pehmenemään ja jäiset osuudet iltapäivästä ovat jo sohjon puolella. Jonkin verran liukkaita kohtia vielä löytyy, mutta hyvin pystyy ravaamaan kun alla on hokit. Tuikulla on takana kuusi hokkia ja edessä neljä.


Perjantain sai Tuikku vapaaksi ja lauantaina kävimme maastoilemassa. Tiet ovat kuraiset, pehmeät ja miten vaikea kelirikko tuleekaan. Metsätiet ja niittytiet vielä jäässä ja lumiset. Tuikun kanssa vielä pystyimme hyvin laukkaamaankin ja Tuikkuhan on ollut aktiivisen iloinen ja tyytyväinen. Se on pistellyt polkaksi kotiinpäin, juossut ihan ilosta ja tietysti kotiin paluun riemusta. Ja tänään oli hienoa laukkaa, hyvin kantoi itsensä, juuri sellaista, missä huomaa, että nyt selkä on käytössä. Kävimme vielä lopuksi ihan vähän kentällä ja pellolla lumella laukkailemassa.


Laitan oheen videon sunnuntaiselta tehtäväradalta. Ensin olisi kannattanut lukea käsikirja (ohjeet), miten portin aukaisu pitäisi tehdä, mutta toimin ensin ja vasta illalla katsoin videon, miten se kuuluisi suorittaa. Tuikku on sangen hyvähermoinen ja lupsakka hevonen, minkä kanssa voi kokeilla ja se tekee mukana. Tässäkin tapauksessa portin narut kaulan yli, edestakaisin venkslaaminen, minun virheet ja siitäkin huolimatta pysyy mukana. Tällä kertaa ei sitten tehty videosta samankaltaista kun rekiajelussa. Ja nyt editoin itse. On mielenkiintoista, miten toimiva hevonen Tuikusta on tullut, ottaen huomioon, etten itse ratsastuksellisesti taitava ole. Apua olen pyytänyt kun siihen on ollut tarve, toki tunneille olisi tarve edelleenkin, mutta maastoilua ja ajoa enemmän suorittavana ei nykyisin motivaatio riitä tunteihin. Ehkä jossain vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tulevat esiin tarkistuksen jälkeen.