lauantai 12. toukokuuta 2018

Helatorstain maasto

Säät ovat olleet mitä parhaimmat ja niistä ovat nauttineet hevoset kuten myös omistajat. Helatorstaina meillä oli tallilla talkoot, raivasimme rantapolkua ja teimme rinteeseen reitin kallion reunustaa myötäillen. Tätä reittiä pitkin pääsemme niittytielle ja siitä jatkamaan Iivarintielle. Tallilla on mukava ilmapiiri, yhteishenkeä löytyy ja tehdään asioita yhdessä, kuten eilenkin. Talkoon jälkeen kahvittelimme ja lähdimme tämän jälkeen maastoon.

Meitä oli kolme ratsukkoa, ori, ruuna ja tamma. Tuikku sai olla välissä. Säähän oli aivan mahtava, lämmin ja maisemat kauniit. Puut hiirenkorvilla ja nyt sain tallennettua  videolle puhkeavan luonnon, hennon vihreän värimaailman ja leppoisan tunnelman. Uusi reitti on jyrkkää rinnettä ja siinä saa hevonenkin tehdä töitä. Tästä huolimatta hevosille riitti virtaa ja Iivarintiellä mentiikin lujaa, pidätellä joutui, mutta siltikin hevoset pysyivät kuulolla.  Tuikun kohdalla vauhdista ja innosta huolimatta se oli kuulolla. Tämä osittain selittynee myös sillä, että se oli keskimmäisenä. Peränpitäjänä olisikin voinut olla enemmän painetta pistellä rivakammin. Hieno maasto. Harvemmin sitä näin "mummoikäisenä" pääsee nuorten kanssa maastoon ja vauhdissa en minäkään jää himmailemaan iästäni huolimatta. On mukavaa nähdä, miten hevosetkin tykkäävät mennä kun sen mahdollisuuden niille suo. Ori käyttäytyi niin hyvin siitäkin huolimatta, että tamma oli mukana. Vauhtiosuuksilla tuntui vain vaihde jääneen päälle, mutta hyvin pidätteet menivät silläkin läpi, Tuikun kanssa jarruttelin, jottei takana tulevan vauhti jatka orin intoa. Kaikin puolin mukava maasto.

Ihmeellisen hyvät säät ovat osuneet toukokuun ensimmäisille viikoille. Vaikka pidänkin kaikista vuodenajoista, on kevät silti sellainen, mikä saa hevosen kanssa tekemiseen ihan uutta sisältöä. Tosin oikea talvi pakkasineen ja lumineen antaa taas ihan erilailla mahdollisuuksia kuin muut vuodenajat. Tällöin voi tehdä ihan mitä vain ja se monipuolisuus maastoiluun talvella on melko rajaton. Ellei sitten ole täysin neljän aidan sisällä menijä, joka pitää siitä säntillisestä menosta ja saa hevosenkin pitämään. Tällöin ulkokentällisellä tallilla parhaimmat ajat taitavat olla loppukeväästä syksyyn säistä riippuen. Vesisateessa ja tuulessa ei taida se aitojen sisälläkään ratsastus olla mukavinta.

Tallille on tullut uusi hevonen, hieno suomenhevosvarsa. Sitä katsellessa on oma hevoskuumekin noussut. Jos rehellinen olen, jostain syystä haluaisin vielä yhden hevosen ja sen haluaisin olevan arabin. Mutta kun olen kuitenkin nössömpi vaikkakin vauhdista pitävä, niin säpäkkä ja herkästi reagoiva hevonen voisi saada minusta esiin arkuuden, mitä ei taas Tuikun kanssa ole. Jos olisi vieläkin enemmän rahaa, haluaisin sen aidon suomalaisen liinakon ja tällä kertaa hyvällä liikkeellä ja ostoaikeissa jos olisin, ottaisin ammattilaisen avuksi. Koska minulta puuttuu kritiikki täysin ostohetkellä. Minulla vaikuttaa enemmän se, mitä hevonen itsessään on kuin liike ja muu mihin se riittää. Toki osaan erottaa hyväliikkeisen hevosen, mutta kummasti unohtuu siinä vaiheessa kun hevosta on etsimässä, että miltä liikkeet vaikuttavat unohtamatta omia kykyjä ;) tällä kun on oleellisin merkitys ratsastuksessa. Kun osuukin se mahtavaluonteinen hevonen, joka on näöltään vielä kuin karkki niin siinä vaiheessa se on menoa. Vaikka päättäisin mitä etukäteen. Vähän sama kuin isäni kevään korvilla syttynyt autokuume. Ei väliä, oliko kaupat taloudellisesti huonot, mutta uusi auto oli saatava ja vanhasta hyvityksessä tahtoivat autokauppiaat autokuumeessa  olevaa nuorta miestä viedä kuin pässiä narussa.Kävimme perjantaina kevyellä maastolla. Jari oli mukana pyöränsä kanssa. Teimme kevyen lenkin ja Tuikku ei oikein innostunut pyörän kanssa kisaamaan. Tällä kertaa menimme lyhyen matkan ja tarkoitus oli vain ihailla kevään herättämää luontoa. Kävimme myös Ahtialan kartanon rannalla katsomassa järveä. Miten kaunis voi Suomen kevät olla. Vielä siis ehtii lämmöstä nauttimaan ja Tuikun pesemään ennen kuin ensi viikon kylmä rintama vie parin viikon lämpöjakson pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tulevat esiin tarkistuksen jälkeen.