perjantai 13. joulukuuta 2019

Suolistotulehdus

Kun eläin sairastaa, on sitä huolesta sykkyrällä. Meillä on kaksi kääpiövillakoiraa mustaa. Lilo ja Lenni. Meidän Vili kuoli heinäkuussa 2018 äkillisesti ja saappaat jalassa. Meillä on täysvakuutukset koirille sekä hevoselle myös siitä syystä, että tulee hoidettua eikä jää rahasta kiinni. Lennillä oli syksyllä vatsa kipeä, löysä kakka ja oksenteli, mikään ei pysynyt sisällä. Kuvattiin ja todettiin, ettei ole tukoksia. Verikokeet hyvät, lievästi tulehdusarvot koholla. Sai lääkityksen. Sillä on satunnaisesti (erittäin harvoin) ollut nostettaessa tai koskettaessa kyljistä kipua, äkillistä. Olen sitä hämmästellyt. Edellisyönä se alkoi taas oireilemaan, oksenteli ja valvoin sen kanssa. Mikään ei pysynyt sisällä. Jäin kotiin, työt saivat jäädä. Hain apteekista ravintoliukosen ja annoin sitä, siitä huolimatta oksentelua. Soittoa eläinlääkärille ja ajan sain aamuksi. Yöllistä valvomista, soittoa eläinsairaalaan, mutta ei enää oksentelua. Voipunut vointi. Pieneläinklinikalta epäilivät toistamiseen suolistotulehdusta ja syitä on monia. Tässä alkaa oma epäilys heräämään, että Lennillä on jotain minkä vuoksi oireet toistuvat ja on välillä äkillistä kosketuskipua, harvoin, satunnaisesti, mutta siihen on kiinnittänyt huomiota. Sitä on itse niin huolesta käpertynyt, pelkää pahinta ja yrittää laskea tunteja, että päästäisiin jo eläinlääkäriin. Miettien samalla, lähteäkö sairaalaan päivystykseen. Voipunut, mutta ei oksentele. Ja joi vettä, ei oksennusta. Söi pari lihapullaa veden kera ja ainakaan vielä ei ole tullut oksennusta. Eläimet ovat minulle rakkaita, kaikki kaikessa. Ja nyt tuntuu ahdistavan tuskaiselta istua ja odottaa. Lilo on tietysti huolissaan kun näkee, että emäntä ei nuku ja seurailee toista koiraa perässä.

Meillä on nuorimmaisella tyttärella suolistosairaus ja Suomessa nämä ovat yleistyneet, voimakkaasti ja nopeasti. Hoidon ja kontrollin avulla pysynyt hyvässä kuosissa, välillä oireita on, mutta hän on nyt parin kuukauden jaksolla Indonesiassa, missä vatsa on pysynyt suht hyvänä. Ennen lähtöä lääkärin tarkastus, kontrollit ja kaikki mahdollinen mukana, jotta vointi pysyy hyvänä. Vielä ei tiedetä täysin syytä, miksi suolistosairaudet ovat lisääntyneet. Sitä on yhdistetty liian puhtaaseen elinympäristöön, missä normaali bakteerikanta on supistunut ja näin ollen ei synny normaalia vastustuskykyä. Suoliston sanotaan olevan toiset aivot ja sillä on tosiaan merkitystä. Väsymys, nivelkivut ovat yleisiä suolisto-oireissa.

Eläin näyttää kipunsa, ainakin Lenni. Se on ollut niin voipunut ja innoton. Vähän jaksaa liikkua ja hieman herää pienesti haukkumaan kun kuulee, että jollekin pitää haukkua kun kaverikin haukkuu. Eläinten omistaminen ei ole halpaa, etenkään koirien. Niiden hoitokulut eläinlääkärissä voivat nousta nopeasti kalliiksi. Mutta siltikään sitä ei halua pitkittää kun näkee, miten toinen on kipeä. Syödään sitten vaikka näkkileipää tai kuivaa korppua, mutta hoidettavahan kaverit on.

Kun eilen lähdin tallille ja mietin, että koira on kipeä ja hevosella pitää varoa kaahailua, jotta ne kengät pysyvät kiinni ja vielä lisänä säteitten putsaaminen ja seurailu. Kun puolisona on varsin rautahermoinen ja ei-vähästä-paineita ottava niin miettiihän sitä, miksi hankkia eläimiä kun niissä on niin paljon hoitamista. Helpommalla pääsisi kun ei olisi eläimiä, elämä olisi tasaisen tappavan varmaa, tylsää ja harmaata eikä minkäänlaista ylimääräistä hankittua huolta. Rationaalisesti ajateltuna elämän voi tehdä varmaksi ja huolettomaksi, mutta onko se sen arvoista. Aamuyöstä huolta kantavana ja surua tuntevana oman koiran puolesta, sitä miettii, miksi hankkia eläimen kun tietää, että tulee se päivä kun siitä on luovuttava. Ja podettava se suru, mikä siitä aiheutuu. Olisi varmasti paljon helpompaa kun ei hankkisi ja välttäisi sen surunkin, menetyksen tunteen. Elämästä kun voi tehdä niin paljon helpomman ja huolettomamman. Tekisi vain sellaisia päätöksiä elämässään, jolloin välttäisi kaiken ylimääräisen huolen, surun ja stressin. Kun elämästään tekisi niin kliinisen, varman ja järjestelmällisen. Näitä sitä miettii. Ja kun katsoo niihin suuriin, kysyviin nappisilmiin, mitkä katsovat, osoittavat kiintymystä niin miten sitä voisi elää ilman omia rakkaita eläimiään.


Tuikun kanssa olemme tehneet kävelymaastoja, kauniissa kuutamomaisemassa, sateisissa pimeissä illoissa. Putsannut säteet, laittanut aineet ja antanut puuron, minkä se syö niin mieluusti. Samalla soittanut kotiin, että poika juottaisi kipeää koiraa ja katsoisi, mitä sille kuuluu. Tällä hetkellä paljon huolta pienen koiran puolesta. Tuikun kohdalla taas rentoja kävelymaastoja iltapimeällä, hoitamista ja rapsutuksia. Kun menen tallille, on se tulossa portille odottamaan, koska haen sen ja päästään edes vähän liikkeelle ja mikä tärkeintä, oma punainen astia maistuvaa puuroa. Vaikka näistä välillä on huolta, on se silti elämää. Ei harmaata, ei tylsää, ei varmaa eikä aina niin järkevää, mutta silti niin rakkaita, että sydämeen sattuu kun sairastuvat, kyyneliltä ei säästytä. Siltikään ei vaihtaisi pois, vaikka tiedän, että edessä jonakin päivänä on luopuminen ja suru. 

3 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, sitä tarvitaan. Viikonloppu tehohoidossa sairaalassa. Röntgenit, ultrat ja varjoainekuvaus. Röntgenissä ja ultrassa ei havaittu tukoksia, mutta varjoaine jäi jumiin vatsan ja ohutsuolen kohtaan. Pysyi pitkään paikallaan ja epäiltiin, että siellä on oltava tukos. Sunnuntaiyöllä klo 2 nukutukseen, kuvaus ja varjoaine oli lähtenyt etenemään ohutsuoleen ja ei enää liikkunut. Joten koira avattiin ja tutkittiin vatsa + suoli, ei tukosta, siisti vatsa ja suoli.

   Perjantaina vietiin sairaalaan, sunnuntaina haettiin pois. Hoidetaan ärhäkkäänä suolistosairautena ja edelleenkään ei tiedetä syytä, epäilyksiä vain. Voipunut ja vaisu, nyt alkaa näkyä valoa ikkunassa. Kananfile keitettynä maistuu, juotettu ruiskulla kanankeitinvettä. Oma ruoka ei vielä maistu. Onneksi on vakuutukset, hoito on kalliimpaa kuin hevosten kanssa.

   Poista
  2. Siis hoidetaan ärhäkkänä suolistotulehduksena. Onko sitten syynä IBD tai muu tulehduksellinen suolistosairaus tai joku muu. Näihin kysymyksiin ei ole vielä vastausta.

   Poista

Kommentit tulevat esiin tarkistuksen jälkeen.